Deficit budžeta Srbije ispod tri odsto

Bez autora
Jun 18 2015

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas u Oslu da ukoliko Vlada Srbije više ništa ne uštedi do kraja godine, deficit budžeta će iznositi ispod tri odsto BDP-a, a na nivou čitavu države približno tri odsto, što je na nivou kriterijuma iz Mastrihta.Vujović je tokom zvanične posete Norveškoj, gde učestvuje na "Oslo forumu" i Poslovnom forumu, zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem, istakao da je Srbija postavila cilj da deficit budžeta svede na četiri odsto u periodu od tri godine, ali da će ga ostvariti već u prvoj godini. On je podsetio na to da se Vlada Srbije pre godinu dana borila sa strašnim poplavama, kao i sa tim da ekonomiju postavi na pravi kolosek...

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas u Oslu da ukoliko Vlada Srbije više ništa ne uštedi do kraja godine, deficit budžeta će iznositi ispod tri odsto BDP-a, a na nivou čitavu države približno tri odsto, što je na nivou kriterijuma iz Mastrihta.

Vujović je tokom zvanične posete Norveškoj, gde učestvuje na "Oslo forumu" i Poslovnom forumu, zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem, istakao da je Srbija postavila cilj da deficit budžeta svede na četiri odsto u periodu od tri godine, ali da će ga ostvariti već u prvoj godini.

On je podsetio na to da se Vlada Srbije pre godinu dana borila sa strašnim poplavama, kao i sa tim da ekonomiju postavi na pravi kolosek.

Nije se radilo samo o padu BDP-a kao posledici poplava, već o potpunom prekidu svih privrednih aktivnosti zemlje, ukazao je ministar i napomenuo da je veliki broj lokalnih samouprava bilo pogođeno nepogodama, dok je proizvodnja uglja i električne energije pala za 10 do 25 odsto.

Prema njegovim rečima, bio je potpuni zastoj privrednih aktivnosti, a Vlada se borila i sa nastavkom ekonomskih reformi.

Sredinom jula prošle godine, kako je naveo, Srbija je imala budžetski deficit od 8,8 odsto BDP-a, pri čemu su se pojavile loše prognoze i očekivanja koja su u tom trenutku stizala iz komercijalnih izvora – od Blumberga i analitičkih kuća u Srbiji i inostranstvu.

Vujović je, takođe, podsetio na to da je naša zemlja od januara 2014. godine praktično stupila na put priključenja Evropskoj uniji.

U tom kontekstu smo odlučili da krenemo sa teškim programom koji uključuje kako makroekonomske, tako i strukturne mere, koje su po našem mišljenju znatno teže od običnih makroekonomskih mera. Očigledno je bilo važno da prvo krenemo sa makroekonomskim merama, ocenio je on.

Ministar je predočio da je Srbija za devet meseci od sprovođenja reformi uspela da svede budžetski deficit sa 8,8 na 6,7 odsto BDP-a u 2014. godini, a zatim ga dalje stabilizovala na 1,6 do 1,7 odsto u proteklih šest meseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik